top of page

BLOG

Blog: About
Blog: Blog2

Opcije studiranja muzike u Americi

Ponekad mi se javi neko ko želi da studira u Americi i kaže: "Ja bih išao, ali sam čuo da tamo ne može da se studira teoretski odsek!", ili "Mene zanima muzički biznis, ali sam se ceo život bavila pevanjem i ne znam da li mogu da se prebacim za master?"

Ovaj blog post je inspirisan takvim i sličnim pitanjima! :)

Pokušaću da Vam približim opcije za studiranje. S obzirom na to da je ovo VEOMA opširna tema, držaću se okvira i sažeto objasniti principe osnovnih studija, master studija, doktorskih studija, kao i artist diplome/sertifikata.


1. BACHELOR DEGREE ili OSNOVNE STUDIJE

Očekivano trajanje: 4 godine


Osnovne studije (Bachelor of Music, Bachelor of Fine Arts, Bachelor of Science – o razlikama pročitajte ovde) su najčešće ponuđene u dolenavedenim oblastima. Pored izlistanih oblasti, ima i drugih retkih interesantnijih ili opskurnijih odseka. Uključila sam i primere linkova do sajtova nekih škola koje nude tu opciju studiranja. Preporučujem da klikćete okolo - ovim ćete videti kako škole uređuju ulazna vrata svojih internet domova. :)


izvođaštvo (Instrumental/Vocal Performance) - Frost School of Music

obrazovanje (Music Education) - Northwestern Bienen School of Music

kompozicija (Composition) - Yale School of Music

dirigovanje (Conducting) - Mannes School of Music

muzička teorija (Music Theory) - Eastman School of Music

muzikologija (Musicology) - Boston University

muzička tehnologija (Music Technology) - USC Thornton School of Music

muzički biznis (Music Business) - NYU Steinhardt

muzičko inženjerstvo (Music Engineering) - The Peabody Conservatory

muzička produkcija (Audio/Music Production) - American University

muzička terapija ili muzikoterapija (Music Therapy) - Illinois State University

džez (Jazz Studies) - Juilliard School of Music


Ovo je samo deo spiska - svaka škola ima pravo da kroji obrazovni program i kurikulum koji ona misli da je potreban novim generacija, a zatim i da ga implementira u skladu sa zakonom. Neke škole će svoj biznis program zvati Music Business, a druge Entertainment Studies. Određene škole će pružiti opciju da studirate Arts Administration ili Arts Presenting (pri kojoj u okviru muzičke škole učite kako se vodi jedna umetnička ili obrazovna institucija, festival, organizuju turneje, vodi bend, itd.). Opcije za studiranje se stalno menjaju i unapređuju, trudeći se da idu u korak sa vremenom i tržištem rada.


Bitno je napomenuti da postoji mogućnost studiranja više stvari istovremeno (double majoring - studiranje u okviru muzičke škole, npr. kompozicija i klavir istovremeno, kao i dual degree, što znači da studije nisu u okviru istog fakulteta - npr. studiranje neuropsihijatrije i literature istovremeno). Ovo će Vam najverovatnije malo razvući studije (većina double majora/dual majora završi studije u roku od 5 godina), ali ćete imati znanja (i diploma) iz više disciplina.


Gorenavedene opcije nisu na raspolaganju u svim školama. Većina škola danas nudi očekivane opcije – izvođaštvo, edukaciju, kompoziciju, biznis i muzikoterapiju kao opciju. Ali, na primer, prestižni Yale School of Music i Juilliard nemaju odsek muzikoterapije ili muzičkog biznisa, pošto su notorno fokusirani na izvođaštvo, dirigovanje i kompoziciju.


SAVET: Uvek pogledajte specifičnosti programa koje škole nude - jer su svi različiti, makar u nijansama. Diploma iz izvođaštva u jednoj školi može zahtevati samo jedan resital tokom studija, dok u drugoj može zahtevati četiri. Škole se upravo trude da, stvaranjem specijalnih programa, privuku studente da se bave stvarima koje su relevantne/koje ih zanimaju.


LIČNO ISKUSTVO: Iako je moja trenutna škola, Frost School of Music, poznata po izuzetnom programu za perkusije, muzičku terapiju i džez - ne nudi teoretski odsek studiranja. To ne znači da je teorija bezveze; nasuprot, nude je u renomiranoj instituciji poput Eastman School of Music, na primer. To samo znači da morate sami da istražujete dovoljno da biste našli ono što Vam odgovara!


INTERESANTNO: Koji god smer obrazovanja da izaberete (ako izuzmemo izvođaštvo), u 90% slučajeva ćete biti u obavezi da „deklarišete“ svoj instrument i da ga studirate makar u prve dve godine osnovnih studija. To znači da, iako želite da budete muzički inženjer, Vi i dalje morate svirati svoj fagot, učestvovati u orkestru i ostati u kontaktu sa instrumentom. (Propozicije variraju od škole do škole.)


2. MASTER STUDIJE (Master of Music, Master of Arts, Master of Fine Arts – o razlikama pročitajte ovde)


Trajanje: 2 godine

Na master studijama opcije postaju interesantnije. Sudeći prema sajtu mastersportal, u Americi postoji preko 950 programa koji nude master studije u okviru muzike. Master studije nude više mogućnosti kada je u pitanju finansijski pokriveno studiranje. Kao student na postdiplomskim studijama, u većini slučajeva imate mogućnost da radite kao asistent, što Vam može pokriti punu školarinu i dati mesečnu platu.

Pored proširivanja svojih znanja u okviru svih gorenavedenih opcija za osnovne studije, možete studirati nešto upečatljivo poput:

SAVET: Istražite SVE opcije! Nemojte ići na master iz izvođaštva samo zato što je to jedino što znate i ono čime ste se bavili na osnovnim studijama. Možda Vas zanima da istražujete muzičku percepciju, muziku za film ili muzički biznis – još uvek imate vremena da izaberete šta Vas zaista zanima!


LIČNO ISKUSTVO: Na master studije sam se otisnula iz Srbije. Nisam mogla da priuštim sebi da putujem na audiciju, stoga sam morala da osmislim i sastavim video audiciju i intervju. Više o tom procesu ću pisati u nekom od narednih blog postova.


INTERESANTNO: Ukoliko dobijete asistentstvo, pripremite se za mogućnost da sami predajete nastavu (grupi ili pojedincima) ili pomažete nastavnom osoblju pri njihovom radu. Osim toga, mogu Vam biti dodeljene administrativne dužnosti pravljenja rasporeda, korespodencije, i tome slično. Asistentstvo je uglavnom obaveza koja uzima dvadeset sati nedeljno. To nije zanemariva vremenska obaveza, uzevši u obzir da ćete verovatno slušati nastavu, ići na probe, morati da vežbate/čitate/pišete svakodnevno. Imajte na umu da, iako je odlična solucija, činiće pravljenje sopstvenog rasporeda - u kome radite dovoljno, učite dovoljno i imate vremena da dišete povremeno - malim izazovom. A o pridržavanju napravljenom rasporedu – da ne pričamo. :) (Živela kafa!)

3. DOKTORSKE STUDIJE (Doctor of Musical Arts, Doctor of Music, Doctor of Philosophy, o razlikama pročitajte ovde) Trajanje: 3 godine+

Doktorske studije su najinteresantniji deo edukacije, po mom skromnom (štreberskom) mišljenju. :) Za ovaj stepen studija važi isto kao i za prethodni – većina škola nudi “osnovni paket” studija (izvođaštvo, dirigovanje, pedagogija, muzikologija, kompozicija, itd.), ali ima i interesantnih programa poput Doctor of Pastoral Music (SMU Perkins), Ph.D. in Music Engineering (Georgia Tech School of Music) ili Ph.D. in Music: Gender Studies (McGill University - ovo je u Kanadi, ali je vredno spomena).


Doktorske studije Vam nude najviše fleksibilnosti u svom fokusu. Ovo je Vaše vreme da izaberete svoju tezu, i posvetite se istraživanju teme u vezi sa muzikom tokom 3 godine (studije mogu biti i duže, sve u zavisnosti od - pogodili ste - institucije). Većina univerziteta zahteva da uzimate časove tokom 6 semestara. Neki uspeju da napišu i odbrane doktorsku tezu u tom roku, dok drugi sačekaju semestar ili dva posle odslušanih časova. Tokom studija morate položiti takozvane Comprehensive Exams, što su ispiti u vezi sa istorijom muzike (od početka do danas), teorijom muzike (sve od analize muzičkih oblika do Šenkerove analize), i/ili poznavanjem svoje oblasti (npr. istorija klarineta i literature za klarinet, ili teorija muzike primenjena na literaturu za klarinet).


LIČNO ISKUSTVO: Planiranje je majka uspeha! Zato što sam koristila materijale i alate koje mi je škola omogućila i slušala iskustva starijih kolega, završila sam studije u roku i odbranila tezu pre nego što sam završila sa nastavom. Od presudnog je značaja pogledati celinu svojih tek započetih studija i napraviti grubi raspored ciljeva u naredne tri godine: kada ćete raditi koje ispite, svirati svoja tri resitala, predati predlog teze, odbraniti predlog, završiti tezu, odbraniti je, itd. Spremanje unapred mi je omogućilo da budem jedina sa svog odseka koja je sve završila na vreme, bez neplaniranih poteškoća.

SAVET: Okačite kalendar iznad svog pisaćeg stola, pokačite beleške po svom kompjuteru - šta god Vas motiviše – i stavite realne datume početka i završetka svakog od svojih projekata. Verujte sebi, počnite na vreme i – uz malo pameti i sreće - završićete i pre zadatog roka! :)

INTERESANTNO: Na doktorskim studijama postoji ekvivalent statusu apsolventa u Srbiji. Kada odslušate nastavu i položite sve ispite osim odbrane svog istraživačkog rada, vi dobijate status ABD (all but dissertation). Kada se prijavljujete za poslove, validno je da stavite ABD u svoj rezime/CV, jer time pokazujete da ste na pragu doktoriranja.


4. ARTIST DIPLOME I SERTIFIKATI

Trajanje: 1-2 godine


Sivu zonu postdiplomskih studija predstavljaju artist diplome i raznoimeni sertifikati (na primer, Certificate in Performance ili Certificate in Conducting). Ovakva vrsta studija se zove non-degree program, zato što na kraju ne dobijete titulu koju dobijete posle ostalih stepena studija (master, doktor). U zavisnosti od škole, ovaj stepen studija Vam ili može biti dostupan bilo kada posle osnovnih studija ili, u nekim slučajevima, samo posle mastera. Ovaj stepen studija je poznat po tome da je najintenzivnije fokusiran na glavni predmet (dakle, u izvođaštvu više od pola kredita idu ka instrumentu/glasu/dirigovanju i očekuje se od Vas da vežbate i nastupate više nego ikada u životu).


SAVET: Diplome/sertifikati su vredni razmatranja jer su dobar način da "umočite prste" u neku školu, i studirate tokom kraćeg vremenskog perioda, bez obaveze pisanja ili provođenja velikog broja sati na predavanjima/u biblioteci.

LIČNO ISKUSTVO: Uzela sam Artist Diplomu posle doktorskih studija kao način da se, posle iscrpnog istraživačkog rada u poslednjoj godini doktorskih studija, lansiram u svoju najbolju sviračku formu. Ovaj stepen studija mi je omogućio da vežbam i nastupam danonoćno, što je rezultiralo u očevidnom (i ušičulnom?) boljitku! :)


INTERESANTNO: Ove studije se najviše razlikuju između sebe. Neke škole uzimaju svoj Artist Diploma program IZUZETNO ozbiljno i primaju do 5 studenata godišnje (ukupno, na sve odseke) koji se ističu svojim zasepljujućim potencijalom da započnu ozbiljnu (mislim, OZBILJNU OZBILJNU) izvođačku karijeru posle studija. Drugi programi to nude kao alternativu onima koji ne žele da idu na master studije, već im je potreban jednogodišnji program koji se intenzivno fokusira na izvođenje, a ne bavi se pisanjem.

 

Imate dodatnih pitanja ili iskustava koje želite da podelite? Kontaktirajte me putem mejla, Fejsbuka ili Instagrama!

bottom of page