top of page

BLOG

Blog: About
Blog: Blog2

Gde tražiti stipendije za studije u Americi


Došao je momenat da se dotaknemo teme koja se najčešće spominje - gde naći stipendiju za studije u Americi? Školarine i život su veoma skupi, mogu koštati od ~$20,000 do $60,000 godišnje. Kao što sam spomenula u svom prvom blog postu, kriterijumi za dobijanje bilo kakve novčane podrške su visoki i zahtevaju ozbiljno ulaganje vremena u predstavljanje svoje ličnosti i potrebe tokom aplikacije.

Kao neko ko je osvojio preko $350,000 u stipendijama, ovde ću Vam otkriti alate i metode koje sam koristila da bih svoje sedmogodišnje obrazovanje u Americi imala plaćeno u potpunosti.

Postoje dve vrste stipendija: bazirane na pokazanim izuzetnim rezultatima (merit-based) i bazirane na finansijskoj potrebi (need-based). Jasno Vam je da, ukoliko ste fantastičan kompozitor koji spada u propisanu "siromašnu" kategoriju, imate povećane šanse jer ste kvalifikovani za obe vrste stipendija.

ODAKLE POČETI?

Najbolje mesto da počnete sa istragom je Vaša škola. Sama edukativna institucija za koju se prijavljujete je, u najvećem broju slučajeva, najdarežljiviji mecena. Retko koji drugi izvor novca će se obavezati da Vam plati pune studije.

To znači da, pre svega, treba da konsultujete (ovim redosledom):

• sajt škole • kancelariju za primanje novih studenata (Admissions Office) • kancelarija za finansijsku pomoć (Office of Financial Aid) • svog budućeg profesora ili profesorku

Posle dovoljno internet kopanja, saznaćete da li imaju neki fellowship program, nude pun otpis školarine (tuition waiver) na bazi izuzetnosti Vašeg talenta i uspešnosti audicije ili Vam nude opciju da budete asistent i time Vam plate školovanje. Pošto otkrijete informacije na nivou škole i konsultujete se sa zaposlenima kojima je posao da se brinu o stipendijama - kontaktirajte i svog profesora ili profesorku.

Već u drugom e-mailu možete spomenuti svoju finansijsku situaciju i pitanja u vezi sa rešavanjem iste. Nije sramota pitati ukoliko će Vaša profesorka imati otvorenih asistentskih pozicija i koliko punih školarina nude na odseku. Profesorima je ovde jasno da novac ima izuzetan uticaj na donošenje odluke o studiranju, i neće Vas zavlačiti.

Lično iskustvo: 80% novca koji sam ja osvojila je došao direktno od škola koje sam pohađala. Obe škole su mi pružile plaćenu punu školarinu i zaposlile me kao asistenta. Da biste pokazali da ste kvalifikovani, morate predstaviti rad vrhunskog kvaliteta, posvećenost obrazovanju, visok nivo odgovornosti, imati sjajnu audiciju i ubedljiv intervju.

KADA POČETI?

Aplikacije za stipendije su uglavnom otvorene i aktivne kada i aplikacije za škole. To znači da najmanje godinu dana unapred morate započeti svoje prijave (npr. u avgustu 2018. bi se trebalo prijavljivati za stipendije koje bi bile dodeljene za školsku 2019/2020). Velikim stipendijama (koje nude preko $10,000) treba posvetiti dugoročnu pažnju. Nemojte zgužvati celu prijavu u jedno veče. Bavite se svakom prijavom makar mesec dana. Postoji mnogo materijala koji mora da se prikupi i misli da se napiše. Najbolje bi bilo da imate dovoljno vremena da vam pisanje prenoći, da se konsultujete sa ljudima kojima verujete i da Vam time bude udobno da, bez stresa, unosite izmene po potrebi.


Iako Vam se može činiti kao veoma zahtevan i dug proces u kojem sedite mesec dana po sat vremena za kompjuterom pišući, razmislite o sledećem: ukoliko osvojite $20,000, to će značiti da ste Vi svojih 30 sati naplatili po oko $660 na sat. Iz iskustva, ovo je količina vremena koju u početku morate uložiti, jer ćete trošiti sate istražujući kako da popunite prijavu, čitajući primere tuđih eseja, učeći o misiji organizacije koja dodeljuje stipendiju i kako se Vaša priča može uklopiti u njihov cilj, i proveravajući svoju prijavu iznova i iznova. Već sledeći put kada se budete prijavljivali, imaćete prilike da "reciklirate" neke od već sročenih ideja od ranije, da ih predstavite na rafiniraniji način i sa većom lakoćom.

Lično iskustvo: Za prvu stipendiju od $10,000 mi je trebalo oko 30 sati da pripremim materijale. Za drugu mi je trebalo duplo manje (za istu količinu novca). Za treću stipendiju od $20,000 mi je trebalo oko 10 sati uloženog vremena, jer sam već bila uigrana, razumela jezik kojim se oni izražavaju i kojim bi ja trebalo da se izražavam. To je rata od $2,000 na sat.

Spremite se da provedete GOMILU vremena pred kompjuterom

GDE TRAŽITI DRUGE STIPENDIJE?

Internet je pećina sa blagom. Nisu sve stipendije kreirane jednakim - svaka ima svoje propozicije. Neke će nuditi $500 za najinteresantniju priču o svojoj domovini u manje od 500 reči, dok će one od nekoliko desetina hiljada dolara iziskivati srazmerno veću posvećenost procesu aplikacije i demonstriranu izuzetnost u određenim sferama. Na Vama je da razvijete strategiju u zavisnosti od toga šta su Vam potrebe i šta Vam je jača strana - možete probati da skupite gomile malih stipendija ili se fokusirati na velike stipendije koje bi pokrile sve Vaše potrebe. U svakom slučaju, uvek se prijavite za više stipendija nego što nalazite da Vam je potrebno, jer nikada ne znate šta ćete (i da li ćete) osvojiti.

Većina stipendija koje dolaze od benefaktora fokusirane su na pomoć manjinama. Filantropi, koji imaju svoju vrstu investiranosti u manjinu koja im je od interesa, ostvaruju fondove za stipendije (scholarship fund) ili osnivaju filantropske organizacije posvećene podržavanju napora u obrazovanju. Na primer, samohrane majke koje su svojevremeno prekinule studije da bi se fokusirale na porodicu i trenutno žele da nastave studije mogu da se prijave za stipendiju A, zatim osobe južnoameričkog porekla mogu da se prijave za stipendiju B, ratni veterani za stipendiju C, osobe sa invaliditetom za stipendiju D, osobe iz zemalja Istočne Evrope za stipendiju NJ, itd.

Vaš domaći zadatak je sledeći: morate otkriti kojoj grupaciji pripadate i da tražite stipendije u vezi sa tim.

Osim besomučnog guglanja i korišćenja ključnih reči pri pretragama (koje je od esencijalne važnosti!), možete se prijaviti na mejling liste sajtova koji se bave stipendijama i šalju informacije o novim objavljenim prilikama za finansiranje studija. Kombinacijom ove dve metode sam i ja došla do svojih stipendija. Jednu sam našla guglanjem, dok sam drugu otkrila posle višemesečnog čitanja svih newsletter-a (zaista SVIH newsletter-a i svake stipendije koju bi objavili, na sve sam kliknula, otvorila i pročitala specifikacije!) koje su mi slali. Evo spiska: https://scholarships.fatomei.com/ ili istoimene Google+ grupe (oni su mi bili od najveće pomoći) https://educationusa.state.gov/find-financial-aid​ https://www.scholarships.com https://www.heysuccess.com

Osim gorenavedenih, internet je PREPUN izvora koji Vam mogu pomoći da nađete svoju stipendiju. Pristup nekim databazama morate platiti ili možete finansirati agenta koji radio pretragu umesto Vas i napravio kompilaciju relevantnih informacija. Ako je to Vaša šolja čaja - samo napred! Ipak, većina školarina Vam stoji na raspologanju i čeka da ih otkrijete i bez uložene pare; tako sam i ja došla do svakog dolara.

Lično iskustvo: Fokusirana na perkusije, bila sam ženski student u profesiji u kojoj brojčano dominiraju muškarci. To je bio jedan od elemenata koje sam ja identifikovala kao bitne da bih se prijavila za stipendije koje podržavaju žene u poljima u kojima su nedovoljno zastupljene. Lično, dobila sam $40,000 samo od stipendija koje podržavaju izuzetne žene iz neameričkih zemalja (sa dokazanom ličnom istorijom podržavanja drugih žena), u podvizima lomljenja staklenog plafona.

Najveće stipendije koje sam ja dobila su American Association of University Women International Fellowship i Philanthropic Educational Organization International Peace Scholarship (koja se može obnoviti i osvojiti dva puta, što je moje iskustvo).

ŠTA JE POTREBNO DA BI SE DOBILA STIPENDIJA?

Osim dokazane posvećenosti svojoj oblasti, potrebno je demonstrirati vrednost svoje ličnosti i pozitivan uticaj na okolinu. Većina aplikacija za stipendije će zahtevati od Vas da pišete nekoliko eseja o sebi: nešto poput Statement of Purpose, Personal Statement, ili će Vam oni ponuditi seriju pitanja na koje morate odgovoriti. Uvek će Vas uvek pitati zašto bi trebalo da BAŠ VI osvojite stipendiju. Ovo je škakljivo pitanje, jer morate izbeći nepotrebno hvalisanje, kao i preteranu skromnost.

MORATE SAGLEDATI SEBE REALISTIČNO, KAO OSOBU KOJA IMA MOĆ DA POZITIVNO UTIČE NA SVET OKO SEBE! KROZ PISANJE, TREBALO BI DA IM OBJASNITE DA ONI NEĆE VAS SAMO STIPENDIRATI I VIŠE NIKADA ČUTI O VAMA (ILI OD VAS), VEĆ DA ĆE ULOŽITI NOVAC U NEKOGA KO ĆE NOVOSTEČENO ZNANJE PODELITI SA SVOJOM ZAJEDNICOM I ONIMA MANJE PRIVILEGOVANIM OD SEBE I TIME VRATITI SVETU VIŠESTRUKO.

Ukoliko niste nikada ovako razmišljali o sebi, vreme je da počnete. Takav esej ne može da se izlažira, i ne možete da se predstavite kao novorođeni budući filantrop i altruista koji nikada ranije nije uložio u druge ljude, ali sada - kada traži novac - mu je sinulo. Ovaj deo svoje ličnosti ćete im oslikati pisanjem tako što ćete navesti primere kada ste radili bez osvrta na ličnu korist ili nagradu, na momente kada ste bili fokusirani na tuđ boljitak. Spomenite im volontiranja ili drugačiju posvećenost nekom plemenitom cilju. Niko ne želi da baci novac u rupu. Oni žele da zasade seme, da ulože u nekoga ko će umeti da multiplicira beneficije te stipendije i da time olakša život mnogima oko sebe.

bottom of page